Wybor laptopa

Sprzęt komputerowy już nie jest taki skomplikowany jak się wydaje na początku. Pomożemy i porozmawiamy na temat procesorów, pamięci i dysków twardych. Szukasz pomocy z wyborem komputera lub laptopa? Pomożemy wybrać.
Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 28 września 2008, 15:36

:shock: że co? Piłeś? :D Od zawsze mam AMD :] BIOS pokazuje wartość MAX, a system sam sobie dobiera prędkość procesora do potrzeb. Normalnie mi na lapku pracuje jako 60 MHZ a jak potrzeba to jest 1,8 GHz. Windows mimo to pokazuje 600 MHz. Czemu? Bo on tak ma. Pisząc SYSINFO nauczyłem się jak pobierać faktyczną wartość wprost od procka, bo Windows kłamie.
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 29 września 2008, 00:10

Dobra, to po ch** mi procek, który działa tylko i wyłącznie z połową mocy? Nie sądzę, żeby everest pobierał dane z windowsa. Z resztą mam to gdzieś, jak ktoś chce to niech się pakuje w takie szambo jak procki AMD, jego decyzja. Ja wiem, że tego nie chcę, bo się przekonałem, że jest gówno warte.




P.S. Paszczak, teraz wypiłem, ale za mało, żeby pisać bzdury
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2012, 10:16 przez Gaku, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to jest, kiedy marzysz o kobiecie... której nie możesz mieć
Męski punkt siedzenia
forum.gakus.eu

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 29 września 2008, 06:57

Gaku pisze:Dobra, to po ch** mi procek, który działa tylko i wyłącznie z połową mocy?


Jak to po co? Dla oszczędzania energii. Skoro nie jest potrzebne w danej chwili 1,8 GHz to procesor pracuje z mniejszą częstotliwością, mniej się grzeje. Pod Linuksem jest do tego fajne polecenie: cpuspeed. Każdy procesor obecnie tak działa. Nie tylko AMD.

The program may also optionally be configured to reduce the CPUs' clock
speeds if the temperature gets too high


Zresztą Linuksy zdecydowanie lepiej działają na AMD za co mu chwała.

PS. Everest pobiera dane z Windowsa z rejestru oraz za pomocą SNMP ;-) Lepiej sprawdzaj jak coś to za pomocą CPUZ.
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

Awatar użytkownika
qbs
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1104
Rejestracja: 5 lutego 2006, 21:42
Znak zodiaku: Skorpion
Nasza Klasa: 40690027
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: qbs » 29 września 2008, 08:41

Gaku, tak to juz jest z Sempronami, Athlonami itd itp. Moze to zabieg marketingowy ale nie powiesz mi ze jak kupujesz Athlona 5200 to oczekujesz 5.2 GHz :lol: Tak naprawde jest to 2612 na kazdy rdzen i nie powiesz mi ze to slabo :] Tymbardziej ze cena proca jest DUZO mniejsza niz core2duo prawie dwukrotnie. Nie mowie ze Intel jest gorszy, bo obecnie miazdzy AMD.

Co do ATI to sie calkowicie nie zgodze, ich karty to jest parodia. mialem Radeona nie pamietam jakiej serii ale porownywalny do GF7600 i co? I tak wyszlo ze nie dawal rady na pelnych detalach z NFS, GTA i paru innym tytulom ktore wowczas grywalem, podczas gdy GF nawet nie przytnie a w tle mam jeszcze z reguly Winampa, Azureusa i 3 komunikatory.
I love tittyHTML

Awatar użytkownika
Olbi
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1596
Rejestracja: 31 maja 2007, 18:59
Znak zodiaku: Waga
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Olbi » 29 września 2008, 11:26

@qbs
Azureusa używasz ??!! O matko jedyna, toż prawdziwy hardcore ty masz :] Zdecydowanie polecam coś lżejszego, np. bittorrent, utorrent.

Co do taktowania procków AMD jednordzeniowych, to z reguły, jak jest podana wartość 3000+, to ma on 1.8 GHz, 3600+,to 2.4 GHz, czyli 1.2 GHz mniej, niż jest tam napisane. Ale do tej wartości zawsze go możesz podkręcić, jeżeli tylko jesteś w stanie to zrobić. Co do wartości podawanych przez Everest i Cpuz, to zawsze mi pokazywały 1.75 GHz i nie chciały tej granicy przekraczać.

A co do ATI, to się nie zgodzę z tobą qbs. Niektóre modele, jak 9550 oraz 9800 nieźle namieszały w rynku grafiki i to na długi czas, dopiero takim przełomem była gf6600 oraz 6800, które od tamtej pory do czasu wydania GF9600 biły na głowę Radeony.

Awatar użytkownika
qbs
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1104
Rejestracja: 5 lutego 2006, 21:42
Znak zodiaku: Skorpion
Nasza Klasa: 40690027
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: qbs » 29 września 2008, 12:43

Olbi, nawet nie czuje azureusa (aka vuse) na pokladzie ;)
Co do ATI, to mialem wlasnie model 9550 i byla to kiepska karta.
Ok, nie cienka. Tragiczna!

Ale i tak polecam Toshibe pomimo ze jest brzydka :P HP wyglada jak golarka do prącia.
I love tittyHTML

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 29 września 2008, 13:42

Mówcie co chcecie. Nikt mnie nie przekona, że procki amd są dobre i do tego, ze nvidia ma lepsze grafiki od ATI. Moja doświadczenie mówi coś innego i to jemu ufam. Co do porównania ati i gf w nfs to akurat mocno nie trafiłeś. Mój radeon 9000pro jakoś dużo lepiej się spisywał niż gf. Ja np miałem efekt tłumu i rozmycia, czego gf nie był w stanie zaoferować
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2012, 10:15 przez Gaku, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to jest, kiedy marzysz o kobiecie... której nie możesz mieć
Męski punkt siedzenia
forum.gakus.eu

Awatar użytkownika
przemasisko
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 424
Rejestracja: 8 stycznia 2008, 08:44
Znak zodiaku: Bliźnięta
Lokalizacja: Mchw

Post autor: przemasisko » 29 września 2008, 13:52

Przepraszam, że się wtrące... :D
Zamiast pomagać chłopakowi w wyborze laptopa, temat przeobraził się w duży offtop :)

P.S.
Popieram. Azureus jest shit... Za wielkie dupsko ma ten kombajn :D
Love is darkness...

D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Post autor: D4N » 30 września 2008, 00:05


Awatar użytkownika
qbs
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1104
Rejestracja: 5 lutego 2006, 21:42
Znak zodiaku: Skorpion
Nasza Klasa: 40690027
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: qbs » 30 września 2008, 00:33

z tych 3 wybral bym wlasnie ten ostatni :)
I love tittyHTML

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 30 września 2008, 10:57

Hmm pomimo tego, że to acer, to jednak ten najlepszy telewizor
Ostatnio zmieniony 28 marca 2014, 09:58 przez Gaku, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 30 września 2008, 11:13

Co masz do Acerów?
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

Awatar użytkownika
qbs
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1104
Rejestracja: 5 lutego 2006, 21:42
Znak zodiaku: Skorpion
Nasza Klasa: 40690027
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: qbs » 30 września 2008, 13:33

poniewaz Gaku zapewne mysli ze Acer w UK to to samo co Acer w MediaMarkt i podobnym gownie :lookaround:

Acery, fakt moze kiedys byly ch***we, ale to juz historia, a w porownaniu do Amilo i innych lapkow za 1600zl to wysoka polka. Rownie dobrze mozna powiedziec ze Asus to jedno wielkie gowno bo ich serwis wola o pomste do nieba, baaa nawet Dell to gowno przeciez jego baterie wybuchaly. Ale tak nie jest.

Najwiekszym gownem i tak pozostanie Apple i ich zjebane MacBooki (nie Pro)

Ehhh, gowniany dzien :?
I love tittyHTML

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 30 września 2008, 13:38

No dla mnie acer to acer. No ale skoro mówicie, że w uk acery są lepsze to dobrze :) bo niektóre ich "dizajny" są bardzo fajne :)

co do macbooka to się zgodzę. Kumpel mi wczoraj prezentował mieszkanie do wynajęcia i swojego... ale miałem ubaw jak powiedziałem mu 5 razy "a na viscie działa"
Ostatnio zmieniony 28 marca 2014, 09:57 przez Gaku, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 30 września 2008, 13:55

Gakuś? Co ma Macbook (sprzęt) do Visty (systemu). Z kosmosu jesteś? :D Na Viście to nawet Photoshop nie działa. Mylisz pojęcia. Może jak się nie znasz to się nie wypowiadaj?

Ja mam Amilo i żałuję bardzo, że nie mam Acera. Heru-ur ma i bardzo sobie chwali. Zwłaszcza serwis, który jest PERFEKCYJNY mimo, że sprzęt musi zostać wysłany do Czech, to i tak wraca szybciej niż mój z Łodzi. Ja się męczę od chyba 2 miesięcy, a Acer to nawet SMSem powiadamia co jest nie tak z Twoim laptopem i kiedy kurier Ci go dostarczy. Do tego solidna obudowa i bardzo wytrzymała bateria (5h) a u mnie ledwo 3h. Zresztą chłopaki wiedzą ile czekam na laptopa z serwisu, a Drastik Ci opowie jak HP okradł go z Bluetootha.
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

ODPOWIEDZ