Wybor laptopa

Sprzęt komputerowy już nie jest taki skomplikowany jak się wydaje na początku. Pomożemy i porozmawiamy na temat procesorów, pamięci i dysków twardych. Szukasz pomocy z wyborem komputera lub laptopa? Pomożemy wybrać.
D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Wybor laptopa

Post autor: D4N » 25 września 2008, 17:05

Co sie oplaca kupic?
Jestem rowniez otwarty na inne propozycje.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 25 września 2008, 17:17

Żaden ;] Boże... do tego Vista. Ale jak już coś to wolałbym: TOSHIBA SAT A300D-15B z racji Turiona.
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Post autor: D4N » 25 września 2008, 17:43

tyle ze nie za bardzo da sie kupic laptopa bez systemu lub z linuksem tutaj :/

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9145
Rejestracja: 27 lutego 2004, 23:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: paszczak000 » 25 września 2008, 17:52

Zawsze możesz dostać zwrot kasy za Vistę ;-)
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 25 września 2008, 17:57

Nie wiem co gorsze, hp czy amd(procek)... a nie masz tam Toshiba z intelem i grafika ati?
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2012, 10:20 przez Gaku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Olbi
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1596
Rejestracja: 31 maja 2007, 18:59
Znak zodiaku: Waga
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Olbi » 25 września 2008, 19:22

Toshiba może i jest ładna, ale powiem szczerze: cena != sprzętu + jakości :] HP też wcale nie są lepsze, chociaż obudowy są mniej podatne na starcia i uszkodzenia :P Chodzi mi o to, że przepłacasz strasznie dużo , a za tą samą cenę miałbyś np. Lenovo w przyzwoitej cenie i sprzęt tak samo. Czasem jeszcze można dorwać coś bez systemu, ale ciężko. AMD Turion odradzam, bo strasznie się grzeją, chyba że lubisz mieć ciepło między nogami, to wtedy zrozumiem :P I po kiego ci taka grafa w takim sprzęcie :P Oj, takie lapki długo nie chodzą ba baterii. Lepiej poszukaj czegoś z nowym Intel GMA4500, bo jest też bardzo dobry. Ogólnie, jak przeliczyłem, to na nasze koszta, to są to sprzęty z górnej półki mówiąc szczerze :]

D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Post autor: D4N » 25 września 2008, 19:49

Wlasnie potrzebuje dobrej karty graficznej, poniewaz to bedzie taki moj jedyny komputer.

A co niby zlego jest w AMD? Przynajmniej jest to prawdziwe 64bit.

Ogolnie to raczej kupie toshibe bo tansza.

Jeszcze widzialem za podobna cene Sony Vaio z radeonem x2300.

Awatar użytkownika
przemasisko
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 424
Rejestracja: 8 stycznia 2008, 08:44
Znak zodiaku: Bliźnięta
Lokalizacja: Mchw

Post autor: przemasisko » 25 września 2008, 20:10

Ja mam Turion X2 64 bit.... I co??? Nie narzekam... Chodzi bardzo dobrze... A ciepło wolę bardziej uzyskać od przeciwnej mi płci :)

Ja powiem krótko... ASUS i tylko ASUS... Również nie narzekam!
Love is darkness...

D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Post autor: D4N » 25 września 2008, 20:45

679 British pounds = 2 840.09771 Polish zloty
799 British pounds = 3 342.02956 Polish zloty
bez przesady :P, nie jest az tak drogo

raczej takie posrednie

Awatar użytkownika
qbs
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1104
Rejestracja: 5 lutego 2006, 21:42
Znak zodiaku: Skorpion
Nasza Klasa: 40690027
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: qbs » 28 września 2008, 02:22

zdecydowanie Toshiba, HP w tej specyfikacja to lekkie hallo :? zintegrowana grafika, 15' widescreen, brak WIFI (ma Mobile wireless 3G) lapek typowo dla biznesmena ktory sprawdzi sobie notowania w pociagu i nara.
jedyny jego plus to procek, ale nie oszukujmy sie, AMD nie robi juz takiego syfu dla lapkow.

Gaku pisze:Nie wiem co gorsze, hp czy amd(procek)... a nie masz tam toshiby z intelem i grafika ati?

huh? :shock: AMD = ATI :P wlasnie sam sobie zaprzeczyles po raz pierwszy, drugi sadzac ze hp i toshiba uzywaja kadlubkow innych producentow ;)
I love tittyHTML

Awatar użytkownika
przemasisko
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 424
Rejestracja: 8 stycznia 2008, 08:44
Znak zodiaku: Bliźnięta
Lokalizacja: Mchw

Post autor: przemasisko » 28 września 2008, 11:43

Dokładnie. ATI i AMD -> źle to brzmi ! :]
Osobiście uwielbiam chipsety NVIDII jest chodzi o płyty główne, karty graficzne również NVIDII, a procki - no cóż jednak Intel ma lekką przewagę nad AMD. Takie jest moje zdanie ;)
Love is darkness...

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 28 września 2008, 12:08

Qbs nie wiem czy wiesz, ale ATI to swoja technologia, a nie AMD dlatego jeszcze są dobre. AMD w kartach graficznych to tylko marka. Więc nie wpadkuj mi tutaj. AMD suck i zawsze tak będzie. AMD ma tragiczna wydajność. Na wszystkich komputerach jakimi się bawiłem to system pokazywał taktowanie procesora 2 razy niższe niż powinien. Dlaczego? Bo AMD suck i nie potrafi zrobić chociaż tego dobrze. Byłoby nieźle gdyby to był tylko błąd wyświetlania, ale niestety nie jest to błąd wyświetlania, procesor pracuje z taką czestotliwością. To jest żenujące!! Co prawda jeżeli nie potrzebujesz pełnej wydajności to przy 2 rdzeniowym, czy nawet 3 lub 4 nie będziesz widział takiej różnicy do czasu przesiadki na c2d.
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2012, 10:19 przez Gaku, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to jest, kiedy marzysz o kobiecie... której nie możesz mieć
Męski punkt siedzenia
forum.gakus.eu

Awatar użytkownika
Olbi
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1596
Rejestracja: 31 maja 2007, 18:59
Znak zodiaku: Waga
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Olbi » 28 września 2008, 13:18

Qbs nie wiem czy wiesz, ale ATI to swoja techlogia, a nie AMD dlatego jeszcze są dobre. AMD w kartach graficznych to tylko marka. Więc nie wpadkuj mi tutaj. AMD suck i zawsze tak będzie. AMD ma tragiczna wydajność. Na wszystkich komputerach jakimi się bawiłem to system pokazywał taktowanie procesora 2 razy niższe niż powinien. Dlaczego? Bo AMD suck i nie potrafi zrobić chociaż tego dobrze. Byłoby nieźle gdyby to był tylko błąd wyświetlania, ale niestety nie jest to błąd wyświetlania, procesor pracuje z taką czestotliwością. To jest żenujące!! Co prawda jeżeli nie potrzebujesz pełnej wydajności to przy 2 rdzeniowym, czy nawet 3 lub 4 nie będziesz widział takiej różnicy do czasu przesiadki na c2d.

Gaku, no teraz to już troszkę przegiąłeś i fantazja cię nieźle poniosła :P Akurat co do taktowania to się nie zgodzę. AMD jednordzeniowe miały bardzo dobre częstotliwości i podkręcanie. W tym Intel nie mógł dorównać. Ich architektura NetBurst nie sprawdzała się tak dobrze, jak powinna. I ten problem z wydzielaniem ciepła był tragiczny. Dopiero wprowadzenie architektury Core i Core2 pogrążyło AMD niestety. To nad czym AMD ma nadal przewagę nad Intelem, to dostęp do pamięci oraz bardzo duża oszczędność energii(mówię tutaj o stacjonarkach). Wydajność najnowszego Phenoma jest tylko 15% niższa aniżeli Core2Extreme :) Także, jeżeli komuś nie zależy zbytnio na osiągach, a zwykłej pracy, to AMD mu się bardziej opłaca.

A co do notebooków, aktualny wygląd Toshiby mi się strasznie nie podoba. Jeszcze wcześniejsze modele Satellite miały ładny wygląd.

D4N
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 41
Rejestracja: 14 czerwca 2008, 22:37
Znak zodiaku: Koziorożec
Lokalizacja: Southend
Kontakt:

Post autor: D4N » 28 września 2008, 14:20

Wyglad - kwestia gustu, mi by nawet pasowal lenovo thinkpad, ale sa trudno dostepne.

Znalazlem jeszcze jednego lapka, ktory mi chodzi po głowie:
http://www.currys.co.uk/martprd/store/c ... &sm=0&tm=2

Wiem, ze acery nie maja zbyt dobrej opinii, ale w recenzji przeczytalem, ze jakosc materialow przy tym acerze jest dobra

Awatar użytkownika
Gaku
Bywalec
Bywalec
Posty: 601
Rejestracja: 3 maja 2006, 11:54
Znak zodiaku: Lew
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Gaku » 28 września 2008, 15:27

Olbi fantazja mnie nie podniosła. W biosie jest 1600mhz w windowsie na zmianę pokazuje 400 lub 800mhz. Nie mogłem w to uwierzyć, więc sciągnałem everesta. On mi pokazał, że procesor pracuje rzeczywiście jako 800mhz. Powiesz mi, że to jest tak jak powinno? Komp mojej byłej teoretycznie powinien być szybszy, a nie był. Działał dużo wolniej pomimo tego, że miałem i procka "słabszego" i mniej ramu. Więc nie gadaj tutaj bzdur, że mnie fantazja ponosi
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2012, 10:17 przez Gaku, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ