Ciąża i przygotowania
-
- Raczkujący
Re: Ciąża i przygotowania
Zanim zaczniecie się starać o dziecko udajcie się do ginekologa by wykluczyć np infekcje intymne. Nie można ich bagatelizować. Niektóre z infekcji działaja jak bomba zegarowa z opóźnionym zapłonem - nie dają żadnych objawów na początku choroby. A skutki nie leczenia mogą być groźne i dla kobiety i dla płodu.
Moim zdaniem świetnym rozwiązaniem jest diagnostyka prenatalna. Jeżeli chcesz mieć pewność, że z dzieckiem wszystko jest w porządku to koniecznie wybierz się na takie badania genetyczne. Dzięki nim będziesz mogła spać spokojnie.
Warto zakupić jeszcze w ciąży wszystkie niezbędne dla dziecka akcesoria. W internecie można dostać dosłownie wszystko - widziałam nawet nocniki jednorazowe. Ja uważam, że to super sprawa - bardzo irytują mnie rodzice, którzy pozwalają swoim dzieciom na załatwianie potrzeb gdzie popadnie.
Dla tych co sie starają a nie wychodzi, gdzie sa problemy z zajściem w ciążę, proponuję skontaktować się z kliniką Gyncentrum, szczególnie z miasta Częstochowa, gdzie parom zakwalifikowanym do zabiegu in vitro przysługuje mozliwość jednorazowego dofinansowania do zabiegu w kwocie 5000 złotych. Program przygotowany jest na lata 2018-2020 a Gyncentrum jest jedynym ośrodkiem w gronie realizatorów z tego regionu.
Gdy już zajdziemy w ciążę powinniśmy dbać o to, aby zdrowie naszego maluszka było jak najlepsze - w sprawdzeniu, czy wszystko jest jak być powinno może pomóc badanie USG!
Najlepiej zrobić też badania prenatalne. Ma się wtedy pewność, że z maluszkiem jest wszystko dobrze. Moim zdaniem takie badania powinny być dostępne dla każdej kobiety w ciąży. Obecnie trzeba mieć do nich wskazania, by był refundowane.
-
- Raczkujący
Jeśli chodzi o przygotowanie do ciąży oraz zachowanie w jej trakcie, moim zdaniem bardzo pomocne sa artykuły. Kiedy żona była w ciąży razem czytaliśmy takie teksty i przeglądaliśmy podobne portale i dowiedzieliśmy się z nich wiele ciekawych i przydatnych informacji
O podstawowych badaniach zostaniesz poinformowana przez twojego ginekologa, także na bieżąco będziesz wiedzieć, jakie kolejno zrobić. Są jednak jeszcze badania typu testy Panorama MediStore. Czyli prenatalne, które nie są obowiązkowe, ale warto wykonać. O tym też twój ginekolog wspomni, dlatego warto byłoby przemyśleć sobie kwestię czy je wykonać. Wiesz, dzięki nim dowiesz się wszystkiego o tym, jak rozwija się twoje dziecko.
Już na początku ciąży smarujcie brzuch olejkiem bio oil zapobiegawczo żeby nie pojawiły się wam rozstępy bo wiele mam o tym zapomina a potem jest rozpacz i wydatki na zabiegi laserowe
Ja już w 4 miesiącu ciąży miałam wiele rzeczy przegotowane na maluszka 

Warto się przygotować i mieć świadomość własnego ciała.
Zastanawiam się czy takie programy działają tylko lokalnie, czy można z nich skorzystać w całym kraju. Bo obecnie na rynku jest sporo klinik, które oferują zapłodnienie pozaustrojowe. Wiem, że np. klinika Polmedis się tym zajmuje. Tylko, że zabieg zapłodnienia in vitro nie jest niestety tani. I dobrze by było, gdyby były jakieś opcje finansowania tego.
Przygotowując się do ciąży warto wiedzieć co mozesz a czego nie, tak jest w przypadku przeziebienia i leków. Wafrto znać leki które mozesz brać bez obawy o życie twojego dzieciatka.
Oj chyba każda kobieta będąc w ciąży śledzi rozwój maluszka
Ja byłam zafascynowana jak w kolejnych tc zmienia się moje maleństwo. Oczywiście regularnie sięgałam do lektury etapów ciąży, aby wiedzieć jak wygląda w danym momencie dzieciątko. Ciąża to wyjątkowy stan, wspominam ja z łezką w oku.

Jeżeli chodzi o ciąże to warto zapoznać sie z kilkoma artykułami na jej temat aby się przez przypadek nie wystraszyć niektórych rzeczy i stresem nie zaszkodzić dziecku. Dzięki tym informacjom będziesz mieć jasno postawione sprawy jakie mogą się wydarzyć. Warto o tym pamietać
dzięki tej stronie na pewno uda Ci się dowiedzieć wszystkich ważnych rzeczy na temat ciąży zanim w nią zajdziesz.